Съединените щати не са видели никакви достоверни индикации за участие на Русия

...
Съединените щати не са видели никакви достоверни индикации за участие на Русия
Коментари Харесай

САЩ не виждат доказателства, че Вагнер стои зад преврата в Нигер

Съединените щати не са видели никакви достоверни индикации за присъединяване на Русия или частната войска " Вагнер " в преврата в африканската страна Нигер.

Това оповестява " Ройтерс ", като цитира изказване на представителя на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Жан-Пиер сподели още по време на брифинга си, че Вашингтон е призовал жителите на Съединени американски щати в Нигер да бъдат деликатни.

Припомняме, че ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин беше сниман на среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, появявайки се в коридорите на събитието, проведено от президента Владимир Путин единствено месец след несполучливия протест.

В две фотоси, публикувани в обществените медии в четвъртък, Пригожин е показан облечен с ежедневни дънки и бяла риза, ухилен, до момента в който приказва с публични лица.

На първата фотография, оповестена във " Facebook " от основан в Африка асистент, Пригожин се ръкува с африкански пратеник. Според организацията All Eyes on Wagner, африканският чиновник е шеф на протокола на Фостин Туадера, президент на Централноафриканската република.

Стотици наемници на Вагнер са пристигнали в Централноафриканската република предходната седмица, съгласно локални отчети. Страната организира парламентарен референдум в неделя, който може да отстрани рестриктивните мерки на президентския мандат, което разрешава на Туадера да се кандидатира още веднъж.

В следваща обява каналът Orchestra Wagner в " Телеграм "  приписа отговорност на групировкатая за преврата в Нигер, извършен в навечерието на срещата на върха в Санкт Петербург, макар че това изказване не може да бъде без значение доказано.

Продължаващият боен прелом в Нигер заплашва да дестабилизира един от последните западни съдружници в Субсахарска Африка.

Армейското командване на Нигер в четвъртък разгласи поддръжката си за преврата, осъществен предния ден от бойци от президентската армия, заявявайки, че целта им е да се избегне дестабилизирането на страната.

Стотици поддръжници на преврата се събраха пред Националното заседание в столицата Ниамей, свирейки проармейска музика под облачно небе, след мощни утринни дъждове.

Някои развяваха съветски флагове и скандираха антифренски лозунги, следвайки възходяща вълна от възмущение към някогашната колониална мощ Франция и нейното въздействие в региона на Сахел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР